Verlies & Rouw

Rouwverwerking

Als een dierbaar persoon dood gaat, doet dat pijn. Het kan je boos of verdrietig maken. Of je kan in de war raken door onmacht die je voelt. Deze gevoelens kunnen heel heftig zijn en gaan niet zomaar weg. Het kost veel tijd, maar vooral ook kracht en moed om het verlies van iemand waarvan je houdt te verwerken. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en het gaat in kleine stapjes.

Kinderen laten hun verdriet vaak zien in hun gedrag. Ook hele jonge kinderen rouwen; zij vóelen het verdriet van de ouders/omgeving. Kinderen hebben hun gevoelens wat minder onder controle dan volwassenen en kunnen daardoor soms explosief reageren. Anderzijds zijn er ook kinderen die helemaal in hun schulp kruipen en nauwelijks laten zien wat hen bezig houdt. Die kinderen passen zich aan hun rouwende ouders aan en willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Als deze verandering in gedrag echter te lang duurt, kan dit betekenen dat je kind vastloopt in het verwerken van zijn eigen verlies. Dan kan het fijn zijn om hier samen met iemand naar te kijken.

Wat is rouw?

Rouw hoeft niet alleen betrekking te hebben op het overlijden van een persoon. We spreken van rouw als iemand veranderd gedrag, gevoelens en/of gedachten heeft, na een ingrijpende gebeurtenis. Iemand of iets is er niet meer. Dat kan bijvoorbeeld als je te maken hebt met een scheiding, overlijden of verhuizing. Of doordat jij of iemand in je omgeving ziek is geworden, waardoor alles in je leven is veranderd. Het leven zoals je dat leefde kan niet meer en je moet je aanpassen aan de nieuwe onomkeerbare situatie.

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is dat je kind(eren) kan praten met iemand die hij/zij vertrouwt. Iemand, die daardoor de juiste en zo belangrijke begeleiding kan geven tijdens het rouwproces.
Baasis Kindercoach helpt u graag om uw kind en u als ouder goed te begeleiden in het verdriet, wat al dan niet zichtbaar aanwezig is. Baasis Kindercoach ondersteunt het rouwproces met gesprekken en creatieve werkvormen. Hiermee gaan we samen op zoek naar je eigen kennis en kracht, om zo in de toekomst zelfstandig met het verlies verder te kunnen.