Wanneer mama er niet meer is

Soms gebeuren er dingen in het leven waardoor je kind uit balans raakt en niet meer de juiste energie kan vinden. Zeker in het geval van verlies of rouw kunnen deze gevoelens een grote impact hebben. Waar volwassenen bepaalde gebeurtenissen rationeel kunnen benaderen en kunnen plaatsen, is dat voor een kind vaak anders. Uit angst, verdriet of boosheid kunnen er bepaalde (gedrags)problemen ontstaan. Wanneer ook jij met verdriet zit, valt het niet altijd mee om je kind goed op te vangen. Professionele hulp kan je dan ondersteunen.

Slecht nieuws

Toen Ruud en zijn dochter Tirza bij me kwamen, vertelden ze me over wat hen overkomen was. Ruuds vrouw, Jessie, was niet lang geleden overleden. Een paar jaar daarvoor hadden ze erg slecht nieuws gehad. Er was uitgezaaide borstkanker bij Jessie geconstateerd. Genezing was in dat stadium al niet meer mogelijk, maar door middel van medicatie en andere behandelingen kon haar leven wel verlengd worden. In die jaren hebben ze nog zoveel mogelijk mooie dingen meegemaakt als gezin.

Lastig te bevatten

Begin dit jaar bleek de ziekte nog meer terrein te hebben gewonnen en kreeg Jessie steeds meer pijn. Het vooruitzicht van lijden en aan bed gekluisterd zijn tot het eind wilde ze voorkomen. Jessie besloot tot euthanasie, en in het afgelopen voorjaar overleed ze. Ruud en Jessie vonden het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar hun dochter, maar natuurlijk is zo’n gebeurtenis voor een tienjarig meisje lastig te bevatten.

Alle ruimte

Ruud besloot om Tirza alle ruimte te geven voor haar gevoelens, wilde niets afdwingen. Maar toen na verloop van tijd Tirza steeds stiller en teruggetrokkener werd, begon hij zich zorgen te maken. Wat ging er om in haar hoofd? Hoe kon hij haar ondersteunen bij het gigantische verlies van haar moeder? Omdat hij onzeker was over hoe hij het beste om kon gaan met de rouwverwerking van zijn dochter besloot hij bij mij om advies te vragen. Als erkend en gespecialiseerd rouw- en verliesbegeleider hielp ik hen graag een goede richting op.

Vastlopen in zichzelf

Omdat Tirza een rustig en verlegen meisje was met een grote fantasie leek het mij nuttig om die creatieve kant aan te spreken. In dit soort situaties is een gevoel van veiligheid en vertrouwen van groot belang, aandringen om over gevoelens te praten werkt dan soms averechts. Via de creaties die Tirza maakte, lukte het toch om met elkaar in gesprek te raken. Ze gaf aan dat ze haar vader niet nog verdrietiger wilde maken en daarom niet open durfde of wilde zijn over haar eigen gemis. Maar in haar eentje lukte het niet om deze rouwgevoelens een plekje te geven, waardoor ze vastliep in zichzelf.

Weer dichter bij elkaar

Doordat ze haar verhaal en gevoelens kwijt kon, begon Tirza langzamerhand weer uit haar schulp te kruipen. Een tijdje later had ik weer een gesprek met Ruud. Hij vertelde trots dat Tirza die week had durven delen dat ze zich soms schuldig voelde tegenover haar moeder wanneer ze eigenlijk blij was. Ze hadden een lang en prettig gesprek met elkaar gehad, voor het eerst in een lange tijd. Door de gesprekken met Tirza en de begeleiding van Ruud lukte het om vader en dochter weer wat dichter bij elkaar te krijgen en hen een handje te helpen in deze zware tijd, zodat ze in de toekomst zelfstandig met het verlies verder kunnen.

Voor jou en je kind!

Behalve na het overlijden van een dierbare zijn er nog meer situaties waarin je kind te maken kan krijgen met een rouwproces. Denk bijvoorbeeld aan gebeurtenissen zoals een echtscheiding of een verhuizing. Maar het kan ook zijn dat je kind om andere redenen niet lekker in zijn vel zit. Ook in deze gevallen kan kindercoaching helpen om hiermee om te gaan. Daarnaast bied ik jou als ouder ook de nodige steun. Zo heb ik een speciale workshop voor jou als ouder waarin je handvatten krijgt voor hoe je je kind het beste kan begeleiden bij het verwerken van verlies.